– En nationalpark innebär goda möjligheter till upprustning av leder och satsningar på både entréer och information.

Det sa nationalparksprocessens koordinator Lisa Tenning på ett möte med STF:s personal.

Kall vind, sol och blå himmel inramade mötet på Storulvåns fjällstation. Det var ett så kallat kick off-möte för ett 30-tal stugvärdar, stationspersonal och guider.

Lisa Tenning – koordinator i nationalparksprocessen – var inbjuden för att berätta om det arbete som pågår. Hon började med att berätta om varför området bör skyddas och var uppdraget kommer ifrån.

– Riksdagen vill att Naturvårdsverket bilda nya nationalparker och det här området är utpekat. Och det är det för att det är ett så stort, orört och fantastiskt fint område i vår sydliga fjällkedja.

Storulvån. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län.

Storulvån. Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län.

Lisa Tenning beskrev att arbetet nu pågår med att tala med folk, få in synpunkter och föra dialog med alla berörda parter om krav, förhoppningar och önskemål.

– Vi möter människor som kan vara både väldigt positiva och väldigt negativa till att bilda nationalpark. De flesta är försiktigt optimistiska men vissa är oroliga för sin jakt och skoteråkning. Även fisket är en stor fråga, berättade Lisa Tenning.

Under mötet ställdes frågor om bland annat:

  • Skillnaden mellan det här arbetet och förra försöket att bilda nationalpark.
  • Vad tycker folk i bygderna?
  • Skillnad på naturreservat och nationalpark?
  • Hur området kommer att utvecklas som nationalpark?
  • Var pengarna kommer ifrån?

Länsstyrelsen ska ha flera möten med STF under våren 2016 och träffa mer personal och fortsätta tala om processen med att försöka bilda en nationalpark.

error: Innehållet är skyddat.
Sök